Overig

Vruchtbaarheid bepalen was nog nooit zo makkelijk

By 1 juni 2017 No Comments

Naast de ovulatiearmband voor vrouwen is er nu ook een vruchtbaarheidstest voor mannen: de YO Spermatest. De test meet niet alleen de hoeveelheid spermacellen, maar ook hoe goed ze bewegen.

Hoe werkt het? Als gebruiker klik je een mini-microscopische clip op de bovenkant van je telefoon, waardoor de flits, focus en opnamecapaciteiten van je telefoon kunnen worden gebruikt. Vervolgens dien je een monster in de clip te steken, waarna je na 2 minuten het sperma op je scherm kunt zien bewegen. Na deze 2 minuten worden de video en resultaten opgeslagen in de App.

De technologie kan het spermamonster 99% van de tijd lezen en de resultaten zijn, gebaseerd op FDA-studies bij 316 deelnemers, meer dan 97% nauwkeurig. De test onthult geen werkelijke waarden, maar geeft op basis van de richtlijnen van de WHO aan of zaadmotiliteit en zaadconcentratie ‘laag’ of ‘normaal’ zijn. Het resultaat van de test is de som van deze twee parameters, genaamd de ‘motiele spermaconcentratie’, of ook wel het ‘aantal bewegende spermacellen’.

De YO spermatest kost 50 dollar en is te koop sinds 1 januari 2017.