Het Diakonessenhuis in Utrecht gaat een innovatieve VR-handschoen uittesten. In de toekomst zouden met behulp van deze handschoen hand- en aandoeningen aan polsgewrichten veel nauwkeuriger kunnen worden gemeten dan nu. De handschoen is afkomstig uit de game-sector.

De handschoen meet de bewegingsmogelijkheden van een patiënt vele malen nauwkeuriger dan nu mogelijk is. Door de resultaten van verschillende behandelmethoden te vergelijken, kan de specialist beter en makkelijker de beste behandelmethode of therapie vastgesteld worden. Gedurende de pilot van een jaar worden patiënten van het Diakonessenhuis handmatig gemeten en met de innovatieve handschoen. Zo kan het verschil onderzocht worden. De patiënten lopen hierbij geen risico.

De benodigde software voor de pilot wordt met Manus-VR, een technologiebedrijf uit Eindhoven, ontwikkeld. De software moet aangeven hoe het met de bewegingsmogelijkheden van de patiënt staat, hoe het eigen genezingsproces zich ontwikkeld en inzicht geven in hoe het verloop zich verhoudt tot het gemiddelde genezingsproces van een aandoening.

De handschoen is in eerste instantie ontwikkeld om gamers in staat te stellen heel precies in de virtuele wereld van een (spel-)computer bewegen. De zeer gevoelige sensoren communiceren draadloos met een computer of telefoon.

In januari starten Manus-VR en het Diakonessenhuis met het ontwerpen van de software voor medische doeleinden. In eerste instantie gaat het met name om patiënten met carpale artrose, duimbasisartrose, facturen van hand of pols en de ziekte van Dupuytren. Voor de ontwikkeling van de testmethode is een subsidie van 185.000 euro toegekend door het Innovatiefonds Zorgverzekeraars.

Bron: https://www.icthealth.nl/nieuws/diakonessenhuis-zet-vr-handschoen-in-bij-genezingsproces/

Bron afbeelding: Diakonessenhuis Utrecht