Onderzoekers hebben geconcludeerd dat een visuele inspectie niet volstaat bij huidlaesies die op kanker kunnen duiden. Verschillende onderzoeken die de exactheid van diagnoses doorlichten zijn geïntegreerd.

Dr Jac Dinnes van de Universiteit van Birmingham geeft aan dat vroegtijdige detectie van alle huidkankertypen essentieel is voor de succesvolle behandeling van huidkanker. Zeker gezien de toename van de ziekte wereldwijd.

Omdat huidkanker zichtbaar is betekent dit dat het op verschillende wijze door diverse specialisten gediagnosticeerd kan worden. Het onderzoek bekijkt daarom wat het beste bewijs is voor het vaststellen van huidkanker.

De uitkomsten van het onderzoek:

  • Visuele inspectie met het oog is niet voldoende. Er kunnen melanomen gemist worden.
  • Smartphone applicaties die melanomen kunnen detecteren en veranderingen kunnen bijhouden zijn nog niet precies genoeg.
  • Dermatoscopie door een specialist biedt betere resultaten dan visuele inspectie alleen.
  • Dermatoscopie wordt al veelvuldig gebruikt door dermatologen. Over het gebruik in de primaire gezondheidszorg bestaan geen brede evaluaties en verder onderzoek is daarom benodigd.
  • Kunstmatige intelligentie kan meer melanomen detecteren. Helaas is er ook vaak sprake van een valse diagnose met onnodige operaties tot gevolg.
  • Alternatieve manieren om huidkanker te diagnosticeren zijn minutieus. Ook hier is verder onderzoek nodig om betrouwbare diagnosticering mogelijk te maken.

Foto van  Kristaps Grundsteins te Unsplash