Het Maxima Medisch Centrum maakt bij langdurende kijkoperaties voortaan gebruik van 3D-schermen en -brillen in combinatie met een robotarm. Het operatie-instrument wordt als een verlengstuk van de arm van de chirurg bevestigd. Omdat de arts diepte ziet bij het opereren, kan er nauwkeuriger geopereerd worden in vergelijking met het 2D-beeld dat bij een traditionele kijkoperatie getoond wordt.

Bij een kijkoperatie wordt er geen grote wond gemaakt, maar worden operatie-instrumenten en een camera via kleine sneetjes in de buik gebracht. Via een scherm kijkt de chirurg mee. Kijkoperaties hebben vele voordelen, zoals minder complicaties, sneller herstel en een kortere periode in het ziekenhuis. Met de nieuwe 3D-techniek worden de voordelen van een buikoperatie, namelijk beter zicht, gecombineerd met het snellere herstel van een kijkoperatie.

Vooralsnog wordt de 3D-techniek ingezet bij operaties aan darm, lever, bijnier of prostaat. Deze ingrepen zijn vaak gedetailleerd, duren lang en vereisen nauwkeurigheid. Daarnaast moet er bij deze operaties relatief vaak gehecht worden, wat moeilijk is in de kleine ruimtes van het lichaam en met het platte zicht via een televisiescherm. Beide punten worden opgelost met een combinatie tussen 3D-techniek en de robotarm. Bij kortere operaties wordt de techniek nog niet ingezet.

Het Maxima Medisch Centrum heeft inmiddels, op locatie Veldhoven, een operatiekamer voor robotchirurgie in gebruik. Het operatiecomplex heeft daarnaast zeven zeer moderne operatiekamers met de nieuwste medische apparatuur, waarvan één hybride operatiekamer.

Bron: https://www.icthealth.nl/nieuws/mmc-combineert-3d-techniek-met-robotarm-bij-kijkoperaties/