Geloof het of niet, wetenschappers ontdekken nog steeds nieuwe vormen van stamcellen – en de nieuwste voorbeelden kunnen behandeling van veelvoorkomende verwondingen ingrijpend veranderen. Een door Stanford geleid onderzoeksteam heeft de menselijke skeletstamcellen geïdentificeerd en de groep geholpen een ‘stamboom’ te maken van cellen die botten en kraakbeen kunnen regenereren. Je kunt ze isoleren van bestaande botten of ze genereren van gespecialiseerde cellen in vet, ze zijn voorspelbaar genoeg (dat wil zeggen, ze zullen altijd botweefsel maken) dat artsen zich geen zorgen hoeven te maken over onbedoelde resultaten bij het gebruik in behandelingen.

De doorbraak was geen eenvoudige zaak. Om de menselijke skeletstamcellen aan te wijzen, konden de wetenschappers niet alleen de trucs gebruiken die ze hadden gebruikt om het andere stamcellen in muizen te isoleren. Ze moesten de genexpressieprofielen van de muis vergelijken met die van verschillende menselijke celtypes die je zou vinden aan de groeiende uiteinden van het menselijk bot. Dit staat toe de groep cellen met vergelijkbare eiwitten te vinden als de skeletale stamcellen van de muis, waardoor het team relevante markeringen op menselijke cellen kan vinden.
De bevindingen zullen de aard van menselijk bot helpen begrijpen, maar Stanford merkte op dat het uiteindelijk geïnteresseerd is in medische toepassingen. Je zou gebroken botten in een sneller tempo kunnen genezen, kraakbeen kunnen herstellen of zelfs nieuwe botten kunnen laten groeien voor reconstructieve chirurgie. Aandoeningen zoals artritis en osteoporose kunnen veel minder ernstig zijn, omdat u zo nodig onaangetaste botten en kraakbeen kunt genereren. Dit is slechts het begin, dus eventuele oplossingen zijn waarschijnlijk nog jaren verwijderd. Toch kan er een dag zijn waarop u zich minder zorgen hoeft te maken over ernstige fracturen of de gevolgen van veroudering.

Bron: https://www.engadget.com/