Overig

Slecht dieet grootste gezondheidsrisico ter wereld

By 7 April 2019 No Comments

Wereldwijd zijn slechte voedingsgewoonten verantwoordelijk voor 11 miljoen doden per jaar. Dat is meer dan tabak en roken. Met name een gebrek aan goede voedingsstoffen (zoals groenten, fruit en noten) is hier verantwoordelijk voor. Suiker en transvetten zijn wel schadelijk maar veroorzaken minder doden. Het onderzoek is gepubliceerd in the Lancet.

Hartaanvallen en beroertes zijn de meest prevalente doodsoorzaken die een verband hebben met voeding. Deze twee worden gevolgd door kanker en type 2 diabetes. Het onderzoek wijst uit dat beter eten en drinken 1 op de 5 doden kan voorkomen. Ondanks nationale verschillen is een beperkte groente en fruit inname verantwoordelijk voor de helft van alle doden. Een suboptimaal dieet is de grootste sluipmoordenaar wereldwijd. Er bestaat geen groter gezondheidsrisico.

De laatste twee decennia wordt mensen met name aangeraden om de inname van suiker, zout en vet te beperken. Het promoten van gezonde opties is een beter idee. Het Mediterraans dieet is een voorbeeld van hoe het wel kan. Libanon, Israël en Iran zijn hierin voorbeelden. Maar ook die landen hebben geen optimaal dieet.