Een nieuw, gerobotiseerd revalidatiesysteem moet mensen gemakkelijker opnieuw leren lopen. Klinische testen moeten binnenkort het voorafgaand onderzoeksresultaat bevestigen.

Het revalidatiesysteem is ontwikkeld door Nederlandse en Zwitserse onderzoekers en wordt onder de naam Rysen door Motek Medical op de markt gebracht. Aanleiding is de vergrijzing en de stijging in ouderdomsziekten zoals beroerten. Mensen die een beroerte overleven hebben een kans van 40% om na drie weken nog niet zelf, zonder hulpmiddelen, te kunnen lopen. Dit zou voor een flinke druk op de revalidatietherapeuten zorgen.

De onderzoekers bedachten een robotondersteuningssysteem van 3 bij 10 meter dat aan het plafond bevestigd wordt. De 3D lichaamsondersteuning kan worden gebruikt bij het revalidatieproces van mensen die problemen hebben met lopen. Revalidanten kunnen onafhankelijker van een revalidatietherapeut trainen. Het apparaat neemt de ondersteuning door een therapeut over, zodat een therapeut minder fysieke inspanning hoeft te leveren en meer oog kan hebben voor de mens en het revalidatieproces. Dit verbetert niet alleen de kwaliteit van de revalidatie, maar hierdoor kan een therapeut ook twee revalidanten tegelijk helpen.

Met het revalidatiesysteem kan een revalidant, in tegenstelling tot huidige apparaten, vrij rondlopen. Dit biedt meer mogelijkheden om de revalidatie op realiteit te baseren. De revalidant kan opzij lopen, traplopen en oefenen met gaan zitten.

Binnenkort worden er klinische testen uitgevoerd, die moeten bepalen hoeveel mensen geholpen kunnen worden en hoe snel ze revalideren. Er wordt eerst gekeken naar mensen met een ruggengraadverwonding.

Bron: https://www.icthealth.nl/nieuws/systeem-robotondersteuning-revalidatie-op-de-markt/

Afbeelding door Marieke de Lorijn