Vijf gemeenten gaan in januari aan de slag met StopAdvisor. Deze app moet mensen helpen die willen stoppen met roken, met een focus op lager opgeleiden.

StopAdvisor is in Engeland al effectief bewezen. Pharos, het Trimbos Instituut en het Leids Universair Medisch Centrum (LUMC) zijn dit jaar aan de slag gegaan om de app te vertalen naar de Nederlandse situatie. De app zal worden gelanceerd tijdens de e-healthweek in januari 2019.

De app is door iedereen te gebruiken, maar focust zich op lager opgeleiden. Zij roken meer dan gemiddeld en ondervinden daar de rookgerelateerde gezondheidsnadelen van. StopAdviseur zou juist deze groep bereiken dankzij een gepersonaliseerde aanpak en aandacht voor achterliggende problematiek.

StopAdvisor geeft gericht advies, toegespitst op de problematiek, wensen en mogelijkheden van de roker. Roken staat vaak niet op zichzelf, maar heeft te maken met stress door verschillende problemen. Samen met de inwoners, zorgverleners en andere lokale partners wordt er gekeken naar deze achterliggende problemen zoals eenzaamheid, armoede en schulden. Door deze community aanpak worden betere resultaten verwacht.

Bron: https://www.icthealth.nl/nieuws/pilot-met-stopadvisor-app-in-januari-2019-van-start/