Twee krantenkoppen. Mens, durf te leven (zonder diagnose)! en Niet de ggz, maar de afgenomen weerbaarheid van Nederlanders is het probleem. In beide artikelen doet huisarts Pieter Barnhoorn zijn zegje.

Nederlanders hebben alles maar juist daarin lijkt de zingevingsproblematiek geworteld. De huisarts haalt de klassieker ‘Is dit alles’  van Doe Maar aan. ‘We komen niets tekort, we hebben alles. Een kind, een huis, een auto en elkaar.’ Dat die vier elementen tegenwoordig onder druk staan is opvallend.

Het geboortecijfer daalt, moeders bevallen op latere leeftijd. De huizenmarkt is geen pretje voor nieuwkomers. Daarnaast wordt de heilige koe duurder terwijl we onder invloed van files later op de bestemming arriveren. Als laatste lijkt het gezin als betonnen fundament voor de samenleving ook barsten te vertonen. Psychotherapeut Esther Perel legt in de laatste aflevering van Zomergasten de vinger op de zere plek. Er is een verandering gaande in de manier waarop mensen omgaan met liefde en relaties. Een date is makkelijker dan een snack uit de muur. Wat makkelijker is aan de date is dat een helft van de match naar de ander toekomt. Dat scheelt 1 loopje naar de muur van de FEBO.

Terug naar de artikelen. Volgens Pieter Barnhoorn moet er meer ruimte komen voor zingevingsvragen. Bij het omgaan met moeilijke gevoelens is een medische diagnose geen wonderpil. Zingevingsvragen zijn spiritueler van aard en moeten ook thuis, in het onderwijs en op het werk een plek krijgen. In het recente artikel in Trouw wordt aangehaald dat niet het gebrek maar juist het overaanbod van zorg problemen creëert. Mensen mogen en moeten weerbaarder zijn want tegenslag hoort bij het leven.

Verandering hoort ook bij het leven. Zo is de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie als een vliegwiel dat slechts op gang aan het komen is. De effecten ervan zijn niet in te schatten. De Israëlische schrijver en historicus Yuval Noah Harari zegt in het mannenblad GQ dat de enige zekerheid is dat de toekomst onzeker is. Hem wordt vervolgens gevraagd hoe mensen zich daar tegen kunnen wapenen. Zijn antwoord is verrassend. Het zit niet in vaardigheden als programmeren of de Chinese taal maar in het versterken van je emotionele intelligentie en je mentale balans. Je weerbaarheid. Een menselijk pantser.

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/gastcolumn-mens-durf-te-leven-zonder-diagnose-~bc926471/

https://www.trouw.nl/samenleving/niet-de-ggz-maar-de-afgenomen-weerbaarheid-van-nederlanders-is-het-probleem~a674b6b2/

https://www.vpro.nl/programmas/zomergasten/kijk/afleveringen/2018/esther-perel.html

https://www.gq.com/story/yuval-noah-harari-tech-future-survival