De Wereldgezondheidsorganisatie kwalificeert de ebola uitbraak in de Democratische Republiek Congo nog niet als noodtoestand. Het is de op een na grootste ebola uitbraak ooit. 1206 mensen zijn geïnfecteerd en er zijn 764 mensen omgekomen. De aanpak van ebola wordt enorm gehinderd door de veiligheidssituatie in het land. Experts geven aan dat het mede daarom heel lastig wordt om de uitbraak te controleren. Er is meer geld nodig om het probleem aan te pakken. Tot op heden is slechts de helft van het budget benodigd voor de aanpak ingezameld.

De uitbraak startte in augustus 2018 en woekert in twee noordelijke provincies (Kivu en Ituri). De groeiende onveiligheid in de regio maakt de aanpak lastig. De afgelopen weken is het aantal gevallen toegenomen en spillover naar naburige landen is zeer reëel. Het risico op wereldwijde verspreiding is vooralsnog laag.

Ebola is een virus dat initieel koorts, extreme zwakte, spierpijn en een pijnlijke keel veroorzaakt. Vervolgens heeft de getroffene last van overgeven, diarree en zowel interne als externe bloedingen. Mensen kunnen geïnfecteerd raken bij direct contact met de huid, mond, neus, het bloed, braaksel, ontlasting of lichaamssappen van iemand die ebola heeft. Mensen sterven door uitdroging of meervoudig orgaanfalen. De meeste ebola uitbraken zijn kortdurend en beïnvloeden kleine groepen mensen. De grootste uitbraak vond plaats in West Afrika tussen 2013 en 2016. 11310 mensen vonden toen de dood. Lichtpuntje. Tegenwoordig kunnen mensen preventief ingeënt worden.