‘Mijn hoofd zit helemaal vol vandaag’ een uitspraak die u vast wel eens gehoord heeft. Klopt het? Kan je hoofd vol zitten? Volgens het Scripss onderzoeksinstutuut niet. Hun onderzoek toont aan dat kennis ook uit het geheugen kan verdwijnen. Sterker nog het geheugen kan het bewust verwijderen. Op die manier wordt er plaats gemaakt voor nieuw geheugen.

Scripss onderzocht fruitvliegjes en de synaptische veranderingen die plaatsvonden tijdens leren en vergeten. Een enkele dopamine neuron stuurt zowel onthouden als vergeten. Kennis die op de lange duur niet belangrijk is wordt zo vergeten.

Onderzoekers doen al tientallen jaren onderzoek naar hoe het langetermijngeheugen werkt. Dat proces wordt geheugen consolidatie genoemd. Naar hoe het geheugen zaken vergeet wordt pas sinds kort onderzoek gedaan.

Uiteraard betreft het onderzoek slechts fruitvliegjes maar de onderzoekers verwachten dat de resultaten ook van toepassing kunnen zijn op meer ontwikkelde organismen zoals mensen.

Inzicht in hoe het geheugen kennis opslaat en vergeet biedt medische mogelijkheden. Zeker wanneer we uitvinden hoe we voorgaande kunnen manipuleren. Een beter begrip van het vergeten kan helpen bij het behandelen van PTSS of verslavingen. Omgekeerd, een beter begrip van onthouden kan leiden tot een betere behandeling van dementie.

Het onderzoek is gedaan door David en Berry. Anna Phan heeft ook bijgedragen aan het onderzoek, Dopamine Neurons Mediate Learning and Forgetting Through Bidirectional Modulation of a Memory Trace.

Foto van Fredy Jacob te Unsplash