Een nieuwe, draagbare echografiepleister volgt de bloeddruk in een diepe slagader of ader. Dit zou mensen eerder en op grotere precisie cardiovasculaire problemen kunnen helpen ontdekken. Zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van San Diego.

Met de ultrasone patch kunnen bloeddrukveranderingen realtime en continue worden gemonitord. Vooral bij patiënten met hart- of longaandoeningen en patiënten die ernstig ziek zijn of een operatie ondergaan kan dit waardevol zijn. De pleister maakt gebruik van echografie, waardoor deze kan worden gebruikt om andere vitale functies en fysiologische signalen niet invasief te volgen vanaf diepe plaatsen in het lichaam.

Huidige draagbare apparaten meten enkel signalen op het huidoppervlak of eronder. Hierdoor zie je echter enkel het topje van de ijsberg. Door de ultrasone technologie in wearables te integreren, kunnen op een niet-invasieve manier allemaal andere signalen en biologische gebeurtenissen worden opgevangen.

De pleister meet de bloeddruk in belangrijke slagaders tot op vier centimeter onder de huid. Dit kan zeer waardevol zijn, bijvoorbeeld in de operatiekamer tijdens complexe cardiopulmonale procedures, omdat hier een zeer nauwkeurige, realtime beoordeling van de bloeddruk nodig is. De pleister zou hier de traditionele methodes kunnen vervangen.

Door middel van ultrageluidgolven meet de patch continu de diameter van een pulserend bloedvat. Deze informatie wordt met behulp van aangepaste software vertaald in een golfvorm. De vorm van deze golf weerspiegelt een specifieke activiteit of gebeurtenis in het hart. Deze gegevens zouden onder andere kunnen worden gebruikt om hartfalen te voorspellen en te bepalen of de bloedtoevoer in orde is.

Bron: https://www.icthealth.nl/nieuws/wearable-kan-bloeddruk-diep-in-lichaam-meten/