Een MIT-professor heeft een prototype-apparaat gebouwd dat draadloos je gezondheid kan volgen – zelfs door muren heen – met behulp van een mix van radiosignalen en machine learning. De gadget van Dina Katabi lijkt op een WiFi-router en is ontworpen om op de kast te staan en je ademhaling, hartslag, slaap, loop en nog veel meer te volgen tijdens je dag. Het doet dat al in meer dan 200 huizen in de VS van zowel gezonde mensen als mensen met Parkinson, Alzheimer, depressie en longziekten.
Zo werkt het: het apparaat zendt radiosignalen uit bij mensen in de buurt en terug in de doos. Het neurale netwerk onder de motorkap analyseert vervolgens deze reflecties om iemands houding en bewegingen te schatten zonder camera’s en achter muren. Het kan ook al die waardevolle gezondheidsgegevens uit diezelfde signalen achterhalen.
De doos “maakt gebruik van het feit dat elke keer dat we bewegen – zelfs als het maar een klein beetje is, zoals wanneer we ademen – we het elektromagnetische veld om ons heen veranderen”, schrijft Rachel Metz in MIT Technology Review.

Onderzoek heeft aangetoond dat het apparaat de slaap nauwkeurig kan volgen, inclusief individuele slaapstadia – wat betekent dat het arbeidsintensieve studies kan vervangen waarbij deelnemers elektroden moeten dragen en in een laboratorium moeten slapen. Een ander voordeel van de maker is het vermogen om mensen in stilte te volgen om een ​​beter inzicht te krijgen in het leven van een patiënt en de medicatie die ze gebruiken. Dit, zegt Katabi, zou artsen kunnen helpen te achterhalen hoe sommige medicijnen bepaalde patiënten helpen, maar anderen niet.
In termen van privacy is het apparaat gecodeerd en werkt het alleen met uw toestemming. Bovendien moet de gebruiker een aantal specifieke bewegingen voltooien voordat deze je kunnen volgen, waardoor het vrijwel onmogelijk wordt om op een onwillige deelnemer te snuffelen.
Uiteraard zijn wearables met hartslagmeters nu de norm (de Apple Watch 4 integreert ondertussen zelfs een elektrocardiogram, of EKG, en kan atriale fibrillatie detecteren) en er zijn slaapvolgapparatuur om de kwaliteit van gesloten ogen te controleren. ‘ opnieuw worden. Maar dit stuk kit, volgens de maker ervan, kan discreet nog meer korrelige fysiologische gegevens naar uw arts sturen – en u hoeft het niet te dragen.

Vervolgens start de startup van Katabi, Emerald Innovations, met de commercialisering van de technologie die het onlangs beschikbaar heeft gesteld aan biotech- en farmaceutische bedrijven voor onderzoek.

Bron: https://www.engadget.com/