Medicijnen

Mazelen zijn potentieel dodelijk, vaccineren dus essentieel

By 14 april 2019 No Comments

De voordelen van vaccinatie zijn enorm. Kindersterfte wordt enorm beperkt. Alle grote epidemieën zijn zo goed als uitgevaagd. Vaccineren vergroot de volksgezondheid. Hoe kan het dan dat New York afgelopen dinsdag de noodtoestand heeft uitgeroepen omdat er een mazelenuitbraak heerst? Sind oktober 2018 zijn er bijna 300 gevallen van mazelen geregistreerd. In 2017 waren dat er maar 2. De anti-vaccinatie beweging trekt het nut en de veiligheid van vaccinaties in twijfel. Met behulp van social media kunnen zij een enorme doelgroep bereiken.

Ook in Nederland kregen verschillende pseudo-specialisten een podium. Hun oordeel niet gebaseerd op wetenschap. Lubach op Zondag maakte een goed stuk over de zin en onzin met betrekking tot vaccinatie. In Amerika deed Last Week Tonight hetzelfde. De mazelen zijn potentieel dodelijk. Ja, er kunnen bijwerkingen zijn maar die staan in geen verhouding tot de voordelen die vaccinatie biedt.

Om de ernst een gezicht te geven; de dochter van de bekende schrijver Roald Dahl stierf in 1962 aan de mazelen. Zijn beschrijving is hartverscheurend.

Olivia, my eldest daughter, caught measles when she was seven years old. As the illness took its usual course I can remember reading to her often in bed and not feeling particularly alarmed about it. Then one morning, when she was well on the road to recovery, I was sitting on her bed showing her how to fashion little animals out of coloured pipe-cleaners, and when it came to her turn to make one herself, I noticed that her fingers and her mind were not working together and she couldn’t do anything.

“Are you feeling all right?” I asked her.

“I feel all sleepy,” she said.

In an hour, she was unconscious. In twelve hours she was dead.