Kunnen partydrugs mensen met hardnekkige depressies helpen? Bij 1 op de 5 patiënten helpt cognitieve gedragstherapie niet. In dat geval bieden partydrugs mogelijk een oplossing.

Er zijn al verscheidene positieve publicaties over de antidepressieve werking van ketamine. De publicaties zijn gestoeld op kleine, kortdurende onderzoeken. Omvangrijker, langduriger onderzoek is nodig, zegt Robert Schoevers, hoogleraar psychiatrie in het UMCG.

De hoogleraar werkt mee in een onderzoek dat nu tegelijkertijd in Nijmegen, Den Haag en Groningen loopt.  Deelnemers hebben een hardnekkige depressie waarbij andere behandelvormen niet werken. Het is momenteel het grootste onderzoek ter wereld naar de anti depressieve werking van ketamine. Nu al opvallend is de snelheid waarmee ketamine werkt. Langdurig gebruik van ketamine beschadigd mogelijk cognitieve functies, de lever of de urinewegen. Los daarvan is het ook een verslavend middel. In 2020 wordt het onderzoek afgesloten.

Ketamine valt onder de Geneesmiddelenwet en niet onder de Opiumwet. De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt ketamine als een van de meest veilige en effectieve middelen van analgesie en pijnstilling. Het Trimbos Instituut geeft aan dat het middel steeds populairder wordt.