Innovatie

Havermout

Gezond ontbijten? Neem havermout. Het goedje staat dikwijls onderin de schappen maar gaat door het dak van gezondheid. Haver wordt gemaakt van haver. Wanneer de haver niet geplet is noem je het grutten. Grutten hebben echter een langere bereidingstijd nodig dus de meeste mensen eten geplette of verknipte grutten die havervlokken of havermout worden genoemd.

Havermout bevat veel gezonde vezels, in het geval van haverproducten worden die betaglucanen genoemd. Die vezels nemen veel vocht op in de darmen en daarbij nemen ze cholesterol, galzouten en vetzuren. Met name het slechte LDL-cholesterol daalt daardoor.

Doordat haver vocht opneemt in de darmen zwelt het op met als gevolg dat je je sneller vol voelt. Dat havermout relatief weinig calorieën bevat is een ander voordeel. Ook zitten er veel vitamines, mineralen en antioxidanten in havermout. En ten laatste, havermout is ontzettend goedkoop. Ook mooi meegenomen.

 

CAO onderhandelingen ziekenhuispersoneel

Het loonbod van de Vereniging van ziekenhuizen (NVZ) is afgewezen door de vakorganisaties. Het bod bestond uit een loonstijging van 2% in 2019 en nogmaals 2% in 2020. Daarbij kwam nog een eenmalige uitkering van 3%. Dat komt neer op 1000 euro voor een verpleegkundige met een gemiddeld salaris. Diverse vakorganisaties vinden het bod te laag.

Er zijn meer punten waarover de NVZ en de vakorganisaties het niet eens worden. De beloning van flexibele inzetbaarheid is hierin ook een heet hangijzer. Naast de beloning worden ook de werkroosters, scholing en stageplaatsen besproken.  15 mei worden de onderhandelingen weer opgepakt.

 

Thalassemie

In zijn meest ernstige vorm en zonder goede hulp kan thalassemie dodelijk zijn in de vroege kindertijd. Het is een aandoening die weinig bekendheid geniet. De meest ernstige variant is transfusie afhankelijke B-thalassemie. Woensdag 8 mei is internationale thalassemie dag om de bekendheid van de aandoening te vergroten en degene die de aandoening hebben te eren.

Thalassemie is een genetische aandoening die vele vormen kent. Het is onderdeel van een groep van bloedaandoeningen. Het hemoglobinegehalte in het bloed wordt er negatief door beïnvloed. De aandoening beperkt de zuurstofopnamecapaciteit van het bloed.

De zwaarste vorm is transfusie afhankelijke B-thalassemie. 1 ⅕ % van de wereldwijde bevolking lijdt aan de aandoening en per jaar komen er 60,000 nieuwe mensen bij die het hebben. Het is een zeldzame genetische ziekte en de ziekte is meer prevalent in de regio van de Middellandse zee. Een diagnose wordt normaliter in de eerste twee levensjaren gesteld. De rode bloedcelproductie kan niet genoeg rode bloedcellen maken wat leidt tot een gebrek aan zuurstof. Een bloedtransfusie krikt het gehalte rode bloedcellen op. Sommige patienten hebben zo’n transfusie iedere twee weken nodig.

Vanwege het zuurstoftekort leiden patienten aan chronische bloedarmoede, vergaande gezondheidsproblemen en een kortere levensverwachting. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat 82% van de patienten aangeeft dat de ziekte een vergaande invloed heeft op het dagelijkse leven.

 

De risico’s van tanden poetsen en bleken met houtskool

Volgens een rapport dat gepubliceerd is in The British Dental Journal  zijn op houtskool gebaseerde tandpasta’s die wittere tanden beloven een marketingtruc. Het product dat in verschillende varianten wordt aangeprezen door bloggers en bekende social media gebruikers bevat dikwijls geen fluoride, die essentieel is voor tandbehoud.

Het gebruik van houtskool voor mondhygiëne werd al gedaan door de oude Grieken. Toen werd het gebruikt om vlekken en geur van dode tanden tegen te gaan.

Overmatig poetsen met houtskool tandpasta kan slijtage en/of schade veroorzaken, terwijl je tanden niet witter worden. Er werden 50 verschillende houtskool tandpasta’s tegen het licht gehouden. Slechts 8% bevatten fluoride. 96% van de producten claimden witmakende eigenschappen te bevatten, daarvoor bevatten ze echter niet genoeg vrij radicale bleekmiddelen.

De populariteit van de producten is aan het stijgen in veel landen. De tandarts is nog steeds de vraagbaak indien je het overweegt om je tanden te bleken.

 

 

Gen in verband gebracht met angst

Onderzoekers hebben mogelijk een genmutatie gevonden die angst kan tegen gaan. De University of Eastern Finland en de University of Oulu hebben 2 genmutaties gevonden die angst verminderen en sociale interactie bevorderen. De onderzoekers gebruiken genmanipulatie om het P4h-™ gen te verwijderen bij een muis en constateerden onverwacht gedrag. Zo vertoonden muizen ‘moediger’ gedrag. De resultaten zijn gepubliceerd in Neuropharmacology.

Details van het onderzoek

De onderzoekers plaatsten muizen in een stressvolle situatie zijnde een luchtdichte doos die eerst werd gevuld met normale lucht en vervolgens met 10 %  kooldioxide. Kooldioxide leidt tot bevriezing die kwa gevoel vergelijkbaar is met verstikking die ook wordt gevoeld door patienten die lijden aan paniekaanvallen. Muizen waarbij het gen was uitgeschakeld toonden minder bevriezingsverschijnselen. Ten aanzien van sociale interactie toonden muizen waarbij het gen was uitgeschakeld socialer gedrag.

Het onderzoek naar de effecten staat nog in de kinderschoenen en een therapeutische toepassing is toekomstmuziek.

 

Is er een causaal verband tussen de Netflix serie ‘13 Reasons why’ en suïcide onder jongeren?

Is er een verband tussen de Netflix serie ‘13 Reasons why’ en een verhoogde suïcide onder jongeren? Een Amerikaanse studie toont een piek van 28,9%  in de maand nadat de Netflix serie werd uitgebracht. Het ging hier om een groep van 10 tot 17 jaar in de maand april 2017. De piek was enkel zichtbaar onder de mannelijk populatie. 

Volgens klinisch onderzoeker Lisa Horowitz moet de studie met name het bewustzijn omtrent de gevoeligheid van bepaalde groepen voor media verhogen. De betreffende media dient constructief en doordacht met gevoelige onderwerpen zoals suïcide om te gaan.

Het onderzoek heeft grote beperkingen. Zo kon de onderzoeksmethode geen causaal verband aantonen. Het onderzoek kan daarom niet uitsluiten dat er andere factoren zijn die de suïcidecijfers in de betrokken periode beïnvloed hebben. Ook hield het onderzoek geen rekening met of degene die in de periode zijn overgegaan tot zelfdoding de serie gezien hebben. Dat titel van het onderzoek wekt mijns inziens wel dat vermoeden. Zeker voor mensen die minder bekend zijn met onderzoeksmethoden kan dat verwarrend overkomen.

Het antwoord op de titel van dit artikel is nee. Meer specifiek; het onderzoek heeft het niet kunnen aantonen dat er een verband is wat onverlet laat dat het onderwerp zorgvuldig behandeld moet worden door mediamakers.

 

Heb jij hulp nodig?

Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie

via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

 

De hele dag naar een scherm kijken? Bescherm je ogen met speciale bril.

We spenderen gemiddeld bijna 9 uur per dag achter een scherm van een computer (telefoon, desktop, laptop).  De schermen stralen blauw licht uit dat bij lange blootstelling ongezond kan zijn. Blauw licht bevordert alertheid maar kan je slaapritme verstoren. Het verstoort de melatonine productie, vermindert je concentratie, leidt tot spierpijn of zelfs depressie. De collectieve aanduiding voor voorgaande problemen is CVS, Computer Vision Syndrome.

Het terugbrengen van schermtijd is de remedie maar dat is niet altijd mogelijk. Er zijn ook verschillende brillen beschikbaar met een blauw licht filter. Een zoekslag op internet en je vindt meerdere aanbieders.

 

Beperk schermtijd voor baby’s en peuters

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om de schermtijd (van zowel tv, spelcomputers als telefoon) te beperken voor baby’s en peuters. Onder de 1 jaar wordt het gebruikt volledig afgeraden. Van 2 tot 4 is maximaal 1 uur het advies. Het aanmoedigen van beweging en het bevorderen van kwalitatieve slaap draagt bij aan de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Ook kan overgewicht en de daarmee samenhangende ziektes later worden voorkomen.

Volgens de WHO veroorzaakt gebrek aan beweging ieder jaar wereldwijd 5 miljoen doden over alle leeftijdsgroepen. Momenteel zijn 23% van de volwassenen en 80% van de adolescenten niet actief genoeg. Het is belangrijk dat kinderen meer gaan spelen. De richtlijnen raden ook aan dat jonge kinderen lezen en voorgelezen worden. Wanneer voorgaande richtlijnen gevolgd worden draagt dat bij aan de gezondheid van het kind voor de rest van zijn of haar leven.

De ontwikkeling gaat enorm snel tijdens de jongste jaren van een mens, het optimaliseren van levensstijl kan vergaande positieve effecten op de gezondheid hebben.

 

Een baan in de toekomst? Wordt verpleegkundige

Als je denkt aan een toekomstbestendige baan dan denk je waarschijnlijk niet aan verpleegkundige. Toch is dat zo. Met een grotere zorgvraag door een vergrijzende bevolking en een afnemende beroepsbevolking is en wordt de vraag naar verpleegkundige alleen maar groter. Vox, een Amerikaanse nieuwsmedium, maakte hier al jaren geleden een interessant filmpje over. De gegevens hebben betrekking op de Amerikaanse arbeidsmarkt maar zullen niet wezenlijk anders zijn voor bijvoorbeeld Nederland.

Hieronder volgen meerdere stills uit die film. Als eerst de voorspelling welke beroepen het meest in omvang toenemen.

Zoals je kunt zien staat verpleegkundigen met stip bovenaan.

En weliswaar is verpleegkundige niet het best betaalde beroep, ook in onderstaande grafiek staat het met stip rechtsbovenaan.

Hoe kan dit? In Amerika is een van de hoofdredenen dat er een categorie mensen is die wegblijft bij het beroep; mannen. Op iedere tien werknemers is er slechts 1 man. Niewsgierig geworden? Kijk naar het youtube filmpje.

 

RIVM waarschuwt voor smog en zon tijdens Pasen

Het RIVM waarschuwt voor smog tijdens Pasen. Door de vele vreugdevuren zal er smog door fijnstof ontstaan vanaf zaterdagavond.

Van de website:

‘ De mogelijke overlast (bijvoorbeeld rook, stof en geur) en het gebied dat hinder ondervindt, is afhankelijk van de windrichting, windsnelheid en het besluit van lokale overheden om het paasvuur door te laten gaan.
Een verhoogde concentratie fijn stof in de lucht kan, samen met andere luchtverontreiniging, leiden tot een verminderde longfunctie, verergering van astma en COPD (chronic obstructive pulmonary disease)  en een toename van luchtwegklachten als piepen, hoesten en kortademigheid.
Vooral mensen met longaandoeningen, zoals astma en COPD, en (oudere) mensen met hart- en vaatziekten kunnen last ondervinden. Zij kunnen klachten voorkomen of verminderen door zich niet overmatig in te spannen. In sommige gevallen kan medicatie – in overleg met een arts – worden aangepast.’

Informatie

 • Actuele en verwachte smogniveaus vindt u op luchtmeetnet.nl
 • NOS
 • Teletekst pagina 711 en 712
 • De luchtkwaliteitsapp van het RIVM
 • Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
 • GGD
 • Gemeentelijke Gezondheidsdienst
 • Amsterdam, DCMR
 • Milieudienst Rijnmond
 • Pprovincie Limburg
 • OMWB
 • ODRA
 • Als u klachten ondervindt, kunt u hierover contact opnemen met uw huisarts of de plaatselijke GGD

Informatie over longziekten en luchtvervuiling vindt u bij het Longfonds

Een tof artikel delen of contact opnemen? Mail ons.

Schrijf je binnenkort in voor onze nieuwsbrief!