De meeste vrouwen verliezen bij een reconstructie na amputatie het gevoel in hun borst. Door een gevoelszenuw uit het eigen buikweefsel om te leiden naar de gereconstrueerde borst komt het gevoel weer terug.

Zo concludeert Anouk Cornelissen, plastisch chirurg in opleiding, in haar onderzoek aan het Maastricht UMC+. Door de microchirurgische ingreep is het gevoel in de borst inmiddels bij zo’n 250 borstkankerpatiënten deels hersteld.

Uit het promotieonderzoek van Cornelissen blijkt verder dat een microchirurgische ingreep ook het lymfeoedeem sterk kan verminderen. Lymfeoedeem is een vochtophoping in de arm, waar veel vrouwen mee kampen na een borstkankerbehandeling. Tijdens de ingreep worden er verbindingen gemaakt tussen kleine bloedvaten en de lymfevaten, om zo het vocht af te voeren en de zwelling te verlichten. 90% van de patiënten is tevreden over deze ingreep. Tot op heden wordt vaak gebruik gemaakt een elastische kous en een van massage van de arm bij het behandelen van lymfeoedeem.

Bron: https://www.nu.nl/gezondheid/5522330/microchirurgische-ingreep-herstelt-borstgevoel-reconstructie.html