Vloeibaar printen is vrijwel dagelijkse kost dankzij inkjetprinters, maar de materialen kunnen dienen dan wel vloeibaar genoeg te zijn voor dat het niet meer werkt. Wat als u een biologisch materiaal of zelfs vloeibaar metaal zou willen afdrukken? Dat kan binnenkort. Harvard-onderzoekers hebben een techniek ontwikkeld die akoestische levitatie gebruikt om druppeltjes van materialen af ​​te drukken die normaal niet zo accommoderend zouden zijn, zoals metaal en honing. De benadering maakt gebruik van een akoestische resonator met subwavelength (hele sterke geluidsgolven) om een ​​geluidsveld te creëren dat stoffen uit het mondstuk van de printer met meer dan 100 G zuigt/trekt – zelfs enkele van de meest viskeuze materialen kunnen deze kracht niet weerstaan. U kunt de grootte van de druppels regelen met behulp van de amplitude van de geluidsgolven en ze plaatsen waar u maar wilt.

Ondanks het schijnbare geweld, is het systeem (bekend als “acousthoretische” druk) veilig om te gebruiken met levend biologisch materiaal omdat de geluidsgolven zich niet door de druppel verspreiden. Je zou levende cellen kunnen afdrukken.
Het project is in een vroeg stadium, maar er is veel potentieel. Harvard ziet voornamelijk potentie voor de farmaceutische wereld, waar het zou kunnen leiden tot geneesmiddelen (waaronder biofarmaceutica) die voorheen niet mogelijk waren. Het kan echter ook worden gebruikt bij het vormgeven van nieuwe geleidende en optische materialen, of zelfs voor dagelijkse doeleinden zoals nieuwe cosmetica en voedsel.