Grote internationale farmaceutische bedrijven richten zich op de ontwikkeling van een beperkt aantal medicijnen, waar vooral in arme landen behoefte aan is. Het gaat hierin onder meer om medicijnen tegen malaria en tuberculose.

Op de prioriteitenlijst van de Wereldgezondheidsorganisatie staan veertig andere ziekten waar onderzoek naar noodzakelijk is. Deze krijgen echter veel minder aandacht. Daarnaast zijn er maar vijf grote farmaceuten die veel energie en geld steken in de ontwikkeling van medicijnen voor deze ziekten.

Behalve malaria en tuberculose zijn hiv/aids, de ziekte van Chagas en leishmaniasis de ziekten waar momenteel de helft van alle inspanningen op het gebied van research en development zich op richt. In lage- en middeninkomenslanden vormen deze aandoeningen de belangrijkste doodsoorzaken.

Er zijn dringend meer en betere medicijnen nodig, bijvoorbeeld omdat een bacterie ongevoelig wordt voor een antibioticum, zoals bij tuberculose vaak het geval is. Belangrijker nog is de ontwikkeling van vaccins. Op dit moment gebeurt dit onder meer voor malaria, tuberculose en hiv/aids.

Voor een deel van de ziekten op de lijst van de Wereldgezondheidsorganisatie bestaat geen enkel middel dat voorkomt, behandelt of test. Dit geldt bijvoorbeeld voor ziekten als het Ebola virus, het Lassa virus en het Zika virus.

Lees meer via: https://nos.nl/artikel/2260081-farmaceuten-geven-maar-paar-ziekten-in-arme-landen-topprioriteit.html