Een Chinese arts claimt de eerste ‘designerbaby’ in elkaar te hebben geknutseld. Hij zou het dna zo hebben gemanipuleerd dat het meisje resistent is tegen hiv. De opschudding is groot. Opende He Jiankui de Doos van Pandora? Of bewijst hij de mensheid een grote dienst?

Het zijn de eerste mensjes ter wereld die genetisch zijn gemanipuleerd. Via ivf is het sperma van hun vader Mark bij de eicel van hun moeder Grace gebracht. Vervolgens (ze waren toen nog maar één cel groot) zegt Jiankui ‘genenchirurgie’ te hebben toegepast op hun dna. ,,Daarmee is de toegangspoort weggehaald waardoor het hiv-virus naar binnen kan om iemand te infecteren,” zegt hij. Met als resultaat dat één van de meisjes nu voor de rest van haar leven immuun zou zijn voor aids.

,,De gevolgen zijn potentieel enorm,” verklaart voortplantingsonderzoeker Sebastiaan Mastenbroek van het AMC. ,,Door dna aan te passen, dat wordt doorgegeven aan de kinderen van je kinderen, pas je de mens aan. Je verandert onze soort.” Heel veel science fiction is vervolgens niet meer nodig om te bedenken dat zo een übermensch kan worden gecreëerd. Een gevaarlijk wapen in handen van kwaadwillenden die voor God willen spelen of uit zijn op wereldheerschappij.

Genetische manipulatie kan voorkomen dat erfelijke aandoeningen op kinderen worden overgedragen. Met de techniek die Jiankui zou hebben gebruik, kun je heel precies een gen veranderen – zoals een eigenschap die kanker veroorzaakt, of blindheid. De zogenoemde crispr-cas-technologie zou daarom een alternatief kunnen worden voor embryoselectie. Daarbij ondergaan ouders die kampen met een erfelijke aandoening ivf. In het laboratorium worden vervolgens de embryo’s geselecteerd die vrij zijn van de aandoening. Soms moeten ze de helft van de embryo’s weggooien.

Bron: https://www.ad.nl/