Er is voor het eerst een baby geboren nadat de moeder een baarmoeder had gekregen van een overleden donor. De baby werd vorig jaar december al geboren, maar werd nu pas bekend nadat medisch tijdschrift The Lancet erover publiceerde.

Volgens The Lancet vond de baarmoedertransplantatie plaats in september 2016 in Hospital das Clínicas. Braziliaanse doktoren kwamen erachter dat de baarmoeder van een overleden vrouw geschikt zou zijn voor een andere vrouw. De transplantatie duurde tien uur. Het lichaam stootte het orgaan niet af. De vrouw was na 37 dagen zelfs alweer voor het eerst ongesteld. Daarna gebeurde dat elke 26 tot 32 dagen weer.

De vrouw die de baarmoeder ontving heeft het syndroom van Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser. Dit houdt in dat de vagina of baarmoeder niet of niet volledig volgroeid is. De geopereerde vrouw heeft wel een vagina en eierstokken. Voor de operatie werd een van haar eitjes door middel van ivf bevrucht en ingevroren. Het eitje werd na zeven maanden teruggeplaatst in het lichaam van de vrouw.

De baby werd na 35 weken geboren via een keizersnede. De baby was helemaal gezond en woog 2,5 kilo. Volgens onderzoekers is de baby vandaag de dag nog steeds gezond.

Bron: https://www.nu.nl/wetenschap/5611349/eerste-baby-geboren-transplantatie-baarmoeder-van-overleden-donor.html