Hartchirurgen en cardiologen kunnen met een nieuwe methode een aortaklep vervangen. De artsen zijn euforisch over de nieuwste resultaten bij mensen die de hartklep via de lies en een bloedvat in het hart gezet krijgen. Voordeel is dat het borstbeen niet meer geopend hoeft te worden.

Hartchirurg Jos Maessen steekt zijn blijdschap niet onder stoelen of banken: ,,Wij vinden het spectaculair dat patiënten die in zo’n slechte staat zijn dat ze nauwelijks van stoel naar tafel komen, daarna toch weer kunnen fietsen.’’ De nieuwe methode is niet voor iedereen geschikt: voor sommige patiënten blijft de openhartoperatie de beste oplossing.

Uit cijfers die de Nederlandse Hart Registratie (NHR) vandaag presenteert, blijkt dat mensen die in Nederland een nieuwe hartklep krijgen, met steeds beter resultaat worden geholpen. Zowel bij de operatieve behandeling als bij de nieuwe techniek zijn de resultaten sterk verbeterd. Aortaklepvernauwing is één van de meest voorkomende hartaandoeningen in Nederland. Onbehandelde ernstige aortaklepvernauwing is dodelijker dan veel vormen van kanker.

De gemiddelde leeftijd van mensen die een nieuwe aortaklep krijgen, is toegenomen van 72 jaar in 2013 naar 75 jaar in 2017. Het aantal mensen dat een nieuwe klep krijgt is gestegen: van nog geen 2.700 in 2013 naar zo’n 3.700 in 2017.

Bron: https://www.ad.nl/