Overig

Detectie van kanker door gebruik van kunstmatige intelligentie

By 5 juni 2017 No Comments

Start-up Infervision bouwt algoritmes die röntgenfoto’s lezen en vroege signalen van longkanker signaleren.

De technologie draait al in vier van de grootste ziekenhuizen in China. In twee van deze vier ziekenhuizen is de technologie zelfs ontwikkeld op het apparatuur van elke dokter. Naast longkanker, de kankersoort die in de VS leidt tot het meest aantal doden, wordt nu onderzocht of de technologie ook gebruikt kan worden voor het signaleren van diabetische blindheid in oogscans.

Hoe werkt het? Door middel van kunstmatige intelligentie kunnen aneurysmata in oogscans en knobbels in CT-scans van de longen ontdekt worden. Na het analyseren van duizenden foto’s die zulke knobbels bevatten kan het systeem leren deze zelf te identificeren. Voordat een neural network deze taken kan leren van een serie foto’s, moeten dokters de foto’s labelen: ze gebruiken hun menselijke intelligentie en kennis om de foto’s die signalen van longkanker aantonen te identificeren.

Het gebruik van deze kunstmatige intelligentie zou op den duur moeten leiden tot verlaagde zorgkosten, doordat screening sneller en goedkoper wordt en fout-positieve diagnoses van dokters worden voorkomen.