De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om de schermtijd (van zowel tv, spelcomputers als telefoon) te beperken voor baby’s en peuters. Onder de 1 jaar wordt het gebruikt volledig afgeraden. Van 2 tot 4 is maximaal 1 uur het advies. Het aanmoedigen van beweging en het bevorderen van kwalitatieve slaap draagt bij aan de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Ook kan overgewicht en de daarmee samenhangende ziektes later worden voorkomen.

Volgens de WHO veroorzaakt gebrek aan beweging ieder jaar wereldwijd 5 miljoen doden over alle leeftijdsgroepen. Momenteel zijn 23% van de volwassenen en 80% van de adolescenten niet actief genoeg. Het is belangrijk dat kinderen meer gaan spelen. De richtlijnen raden ook aan dat jonge kinderen lezen en voorgelezen worden. Wanneer voorgaande richtlijnen gevolgd worden draagt dat bij aan de gezondheid van het kind voor de rest van zijn of haar leven.

De ontwikkeling gaat enorm snel tijdens de jongste jaren van een mens, het optimaliseren van levensstijl kan vergaande positieve effecten op de gezondheid hebben.