Onderzoekers van de Universiteit van Oxford zijn tot de conclusie gekomen dat een belasting op rood vlees wereldwijd honderdduizenden levens kan redden. Om precies te zijn gaat het om 220 000 levens die door een hogere belasting op bief, lam en varken gespaard zullen blijven. De belasting ontmoedigt het kopen van de voorgaande vleessoorten. De studie maakt een onderscheid tussen onverwerkt vlees (20% belasting) en verwerkt vlees (110% belasting). In arme landen zullen de belastingtarieven lager zijn.

Het onderzoek heeft geleid tot felle reacties. Zo werden onder meer vraagtekens gezet bij de hoeveelheid geconsumeerd rood vlees. Dat is volgens critici een veel te hoog volume.

Dokter Marco Springmann van het onderzoeksprogramma geeft aan dat consumptie van de betreffende vleessoorten in middelrijke en rijke landen te groot is. Dat heeft invloed op de gezondheid van de bevolking maar trekt ook een zware wissel op de gezondheidszorg.

https://www.euronews.com/2018/11/07/red-meat-tax-could-save-thousands-of-lives-but-faces-backlash

http://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/