Verschillende dure geneesmiddelen kunnen veel goedkoper nagemaakt worden, dan de prijs die een farmaceut ervoor vraagt. Zo stelt de stichting Farma ter Verantwoording, een actiegroep die de hoge prijzen van geneesmiddelen aan de kaak stelt.

Farma ter Verantwoording reageert op een uitspraak van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, die oordeelde dat het Amsterdam UMC een medicijn tegen een zeldzame stofwisselingsziekte goedkoper mag namaken. Het ziekenhuis kan het medicijn namaken voor ruim 20.000 euro per patiënt per jaar, terwijl de farmaceut Leadiant ruim 153.000 euro per patiënt per jaar vraagt.

De inspectie maakt duidelijk dat dit soort magistrale bereiding, het bereiden van geneesmiddelen door de apotheker zelf in plaats van inkopen bij een farmaceutisch bedrijf, kan en mag. Zeker vijf medicijnen voor zeldzame ziekten kunnen profiteren van deze uitspraak. Apothekers kunnen de grondstof die voor deze medicijnen gebruikt wordt in capsules doen en voor veel minder geld aan de patiënt afleveren.

Het zelf produceren van medicijnen door apothekers blijft echter een noodoplossing, omdat met magistraal bereiden niet alle problemen kunnen worden opgelost. De prijzen zouden moeten worden aangepakt via juridische of politieke maatregelen, om te zorgen dat de industrie niet meer enorm hoge bedragen vraagt.

Bron: https://nos.nl/artikel/2261273-meer-geneesmiddelen-goedkoper-na-te-maken-door-apothekers.html