IBM ontwikkelde een kleine medische sensor die op een vingernagel kan worden geplaatst. Hiermee kan informatie over onder andere grijpkracht en beweging worden geregistreerd. IBM hoopt dat het verloop van bepaalde ziektes kan worden gevolgd, waardoor in een vroeg stadium, indien nodig, kan worden ingegrepen.

Grijpkracht zou een indicatie zijn van of medicatie aanslaat en kan wijzen op hart- en vaatproblemen. Daarnaast kan grijpkracht de mate van cognitieve functies helpen bepalen bij schizofreniepatiënten.

Informatie die door de sensor wordt verzameld, wordt verzonden naar een computer. Met behulp van machine learning wordt vervolgens de status van de gezondheid bepaald. Door middel van algoritmes wordt er gezocht naar patronen die kunnen duiden op een bepaalde aandoening of ziekte. Op deze manier kan per patiënt gepersonaliseerde zorg worden aangeboden.

De vingernagelsensor is ontworpen om te kunnen monitoren in hoeverre medicatie aanslaat bij oudere patiënten met Parkinson. Door de veelvoorkomende broze huid bij ouderen zouden de sensormetingen op de huid namelijk niet het gewenste effect hebben.

IBM denkt dat de sensor voor meerdere doeleinden kan worden ingezet.

Bron: https://www.icthealth.nl/nieuws/ibm-wil-medische-informatie-uit-vingernagel-halen/