Chronische of langzaam genezende wonden zijn wereldwijd een toenemend probleem. Om deze reden werkt een ​​team van onderzoekers aan de Tufts University (Boston, USA) aan een slim verband dat kan bijhouden wat er met een wond gebeurt en zo nodig medicatie kan vrijgeven. Het slimme verband kan zowel de temperatuur als de pH van de wond volgen. Als het een verandering detecteert, kan het een diagnose stellen en zo nodig medicijnen afgeven. Medicatie wordt bepaald dankzij een centrale processor die een arts kan programmeren om de behandeling toe te dienen wanneer bepaalde aandoeningen worden gedetecteerd. Het verband zal ook de behandeling volgen om te bepalen of verdere stappen noodzakelijk zijn, met real-time statusupdates door middel van Bluetooth.

Het slimme verband is voornamelijk bedoelt voor chronische wonden waar behandeling in het ziekenhuis niet direct haalbaar is, denk aan een oorlog situatie of afgelegen gebieden. Met een flexibel en responsief verband kunnen infecties worden voorkomen en genezing bevorderd, met als doel amputaties te voorkomen.

Het introduceren van technologie in verbanden is geen nieuw concept; er zijn nogal wat van deze slimme wondverbanden. Dit idee heeft echter veel belofte, vooral omdat het verband zelf behandeling kan afstaan in plaats van te wachten op de reactie van een arts. Het zal een tijdje duren voordat het beschikbaar is voor toepassing in de echte wereld. De volgende stap voor het slimme verband is om de technologie op chronische wonden bij dieren te testen om te zien of het net zo effectief in het echt als in de experimenten.

Bron: https://www.engadget.com