Het UMC Utrecht heeft een methodiek ingevoerd die catheters en voerdraden zichtbaar maakt met licht in plaats van röntgenstraling. Doordat ze in 3D kunnen worden afgebeeld, hebben chirurgen meer inzicht en gaan operaties eenvoudiger. Zo blijkt uit de eerste klinische resultaten. De ontwikkeling van de nieuwe technologie startte al in 2012. Het Hart- en vaatcentrum van het UCM Utrecht werkte hierin samen met Philips.

Minimaal invasieve vaatoperaties worden uitgevoerd met behulp van catheters en voerdraden in het lichaam van de patiënt. Dit wordt zichtbaar gemaakt met röntgenstraling. De hulpmiddelen worden in 2D grijstinten op een scherm weergegeven. De nieuwe technologie kan deze hulpmiddelen nu visualiseren door gebruik te maken van licht dat door ingebouwde glasvezels in voerdraad wordt gestuurd.

Philips levert de beeldvormende apparatuur, waarop de real-time 3D beelden op worden weergegeven in heldere, contrasterende kleuren. Doordat de beelden beter kunnen worden geïnterpreteerd, worden operaties eenvoudiger en duren ze minder lang. Dit is van enorme meerwaarde voor de patiënt en de medewerkers in de operatiekamer.

De techniek sluit aan bij de trend waarin 2D-beelden steeds vaker worden vervangen door 3D-varianten.

Bron: https://www.icthealth.nl/nieuws/3d-beelden-maken-vaatbehandeling-eenvoudiger/